Jde mi o zadržování vody v krajině a udržitelný rybolov, říká Martin Sklář

23.04.2024 16:01 | Rozhovor

Je předsedou rybářského spolku. Stal se také obecním zastupitelem. Teď Martin Sklář kandiduje do Evropského parlamentu na kandidátce Svobodných. Pokud letos uspěje, chtěl by řešit například témata udržitelnosti rybolovu, ochrany známek původu národních produktů, obnovy lokálních železničních tratí a palčivou problematiku zemědělských dotací.

Jde mi o zadržování vody v krajině a udržitelný rybolov, říká Martin Sklář
Foto: Archiv Martina Skláře
Popisek: Martin Sklář kandiduje do Evropského parlamentu na kandidátce Svobodných

Martin Sklář získal v předloňských senátních volbách na Blanensku 2617 hlasů. A v komunálních volbách uspěl za Soukromníky v Doubravici nad Svitavou. Takový výsledek jako nováček v politice podle svých slov nečekal. „Byla za mnou vidět dobrá práce, kterou děláme v našem rybářském spolku ve vztahu k životnímu prostředí, rybolovu, rybářství a k udržitelnému rybolovu, což je jedno z nosných témat, které bych chtěl v případě zvolení do Evropského parlamentu zaštítit a zabývat se jím,“ uvedl Martin Skláře, který na kandidátce Svobodných zastupuje Stranu soukromníků ČR.
 
Jak uvádí, chtěl by se věnovat i problematice sucha a zadržování vody v krajině. „Jsem proti bezhlavému Green Dealu, který dnes vidíme všude v médiích. Jsou však opatření, které dávají smysl: zadržení vody v krajině, vytváření remízků a mokřadů a návrat k původní přírodě, která nám dnes chybí. Několik desetiletí jsme tu měli meliorace a státní meliorační správu. Všechno se v minulosti vysušovalo a odvodňovalo a najednou se nám to vrátilo jako bumerang. Teď se to obrátilo a všechno zavlažujeme a zamokřujeme. Musíme ale najít nějaký průsečík, protože ne všechna opatření pro zadržení vody v krajině jsou dobrá a správná enviromentální činnost naopak nese svoje ovoce,“ sdělil Martin Sklář.
 
 
V krajině se podle něj v současné době buduje spousta malých vodních nádrží a rybníčků na jednom toku. „Přitom si ale neuvědomujeme, že čím víc vody z něj odvedeme, tím víc tok vysušujeme. Zvyšuje se také vodní odpar na hladině rybníků a povodí toho toku se v letních měsících víc a rychleji vysušuje. Proto má mnohem větší smysl stavět menší tůňky a malé hrázky a jezy na tocích, protože v případě sucha tam tůň zůstane a živočichové se stáhnou k vodě,“ vysvětlil rybář.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co řekne „Ursula“, na tom tak moc nezáleží. Ivan David o Bruselu po volbách

11:12 Co řekne „Ursula“, na tom tak moc nezáleží. Ivan David o Bruselu po volbách

Od eurokomisaře se žádá, aby nehájil zájmy své domovské země, připomíná Ivan David. Proto by podle n…